بوی هل، گلاب و زعفران شیرینی، شما را به سوی خودش میکشد اما آیا اگر این شیرینی ظاهر دلچسب و فریبندهای نداشته باشد، شما رقبتی به خوردن آن خواهید داشت. ممکن است جواب شما مثبت باشد. چون شاید شما گرسنه باشید و در نهایت پس از خوردن، دیگر شکل و طرح شیرینی اهمیتی نخواهد داشت.
اما اغلب با وجود حرفهایی که همیشه پشت سر شیرینی بوده و هست که برای دندان ها ضرر دارد و باعث چاقی میشود، نیاز به محرکهای بیشتری برای ایجاد رقبت در شما برای خوردن شیرینی وجود دارد. یکی از این محرکها قالب شیرینی است.
وقتی حرف از قالب میشود بیشتر ذهن به سمت کیک میرود، اما برای شکل دادن به انواع شیرینیها، بیسکویتها و دسرها به قالب احتیاج است، وگرنه همه شیرینیها و بیسکوئیتها یا بی شکل میشدند یا نهایتا به شکل دایرههای نامنظم و غیر هم اندازه تهیه میشدند.
انواع قالب شیرینی
انواع قالب شیرینی عبارت است از:
- قالب شیرینی معمولی
- قالب کمربندی
- قالب آنجل
- قالب طرحدار
- قالب مخصوص نان یا کیک صبحانه
- قالب کاپ کیک
- قالب شیرینی پای
- سینی شیرینی
- قالبهای سیلیکونی
- قالب مونو پورشن
- کاتر
- استنسیل
- ترانسفر
- قالب شکلات
در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.
1. قالب شیرینی معمولی
بیشتر شبیه یک ماهیتابه بدون دسته است و به آن پن (ترجمه انگلیسی) هم گفته میشود. از جنس آلومینیوم یا تفلون به شکل دایره با اندازه قطرهای متنوع ساخته میشود.
در بعضی از اجناس باید قالب شیرینی را با روغن چرب کنید یا در آن کاغذ روغنی بگذارید تا کیک شما به قالب نچسبد و به راحتی از قالب خارج شود.
سایزهای مناسب این قالبها با قطر 18، 20 و 22 سانتیمتر است. از مزیتهای این سایزها قرار دادن دو قالب به صورت همزمان در فر است. انواع قالب شیرینی را باید از فروشگاه لوازم قنادی تهیه کنیم.
2. قالب کمربندی
یک نوار با پهنای مناسب به شکل گرد که دو سر آن بوسیله گیرههای مخصوص به هم متصل میشود.
این قالب کف ندارد و از آن روی سینی فر استفاده میشود. برای خارج کردن کیک پس از پخت نیازی به وارونه کردن قالب نیست. فقط کافیست گیره قالب شیرینی را باز کنید تا با استفاده از حالت فنری، قالب از کیک جدا شود. این قالب مناسبترین گزینه برای تهیه چیز کیک نیز هست.
3. قالب آنجل
این قالب مانند قابلمه ایست که یک استوانه تو خالی وسط آن قرار دادهاند. حجم این قالب زیاد است و گزینه مناسبی برای تهیه کیکهای اسفنجی است و استوانه وسط آن کمک میکند تا همه جای مایه کیک به صورت یک دست پخته شود.
فروش عمده لوازم قنادی اصفهان انواع قالب شیرینی در طرحها و مدلهای مختلف را دارد، خرید عمده لوازم قنادی برای افرادی که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت میکنند، در کاهش هزینهها موثر است.
4. قالب طرحدار
این قالب مانند قالب آنجل است با این تفاوت که بدنه اصلی آن طرحدار است. از آنجایی که نمیشود سطح این قالبها را با کاغذ روغنی به واسطه طرحدار بودنشان پوشاند، معمولا این قالبها را از جنس نچسب تهیه میکنند.
5. قالب مخصوص نان یا کیک صبحانه
این قالبها با شکل مکعب مستطیل برای پخت انواع نانهای فانتزی و کیکهای صبحانه مناسب است.
6. قالب کاپ کیک
قالب شیرینی کاپ کیک از قالبهای کاربردی است. این قالبها ظاهری مانند سینی فر دارند و حتی به همان اندازه تولید میشوند. معمولا بین 6، 12 یا 24 گودی دایرهای برای تهیه کیکهای کوچک فنجانی یا همان کاپ کیک یا کیک یزدی دارند.
7. قالب شیرینی پای
قالبهای دایره یا مستطیل دو تکه (دیواره و کف) جدا از هم که برای تهیه کیکهای میوه ای (تارت) و دسر های خوشمزه یا پیتزا مورد استفاده قرار میگیرد. جدا بودن کف این قالبها منتقل کردن کیک را از داخل قالب آسان میکند. فروشگاههایی که به صورت تخصصی در زمینهی فروش لوازم قنادی فعالیت دارند، انواع قالبهای شیرینی را دارند.
8. سینی شیرینی
برای تهیه کیکهای تختهای یا کیکهای نازک مورد استفاده در شیرینی رولت مورد استفاده قرار میگیرد. متناسب با نوع فر اندازههای مختلف این سینی در بازار موجود است. برای تهیه شیرینیها خشک مانند شیرینیهای خوشمزه نارگیلی از این سینیها میتوان استفاده کرد.
9. قالبهای سیلیکونی
این قالبها با قابلیت انتقال طرحهای متنوع با دقت و ظرافت بالا پر استفادهترین لوازم قنادی هستند.
توانایی تحمل سرمای فریزر و گرمای فر را دارند.
برخی از انواع آنها به عنوان قالب فوندانت جهت شکل دادن به خمیر فوندانت و تزئین کیکهای فوندانت مورد استفاده قرار میگیرند.
نوع دیگر برای تهیه دسرها مورد استفاده قرار میگیرند. بعضی از این قال ها مانند قالب کاپ کیک قابلیت تهیه چندین شیرینی یک شکل و یک اندازه را دارند. تهیه کیکهای سه بعدی با استفاده از این قالبها میسر میشود.
شما میتوانید انواع قالبهای سیلیکونی را از فروشگاههای فروش لوازم قنادی حرفه ای در طرحها و مدلهای مختلف تهیه کنید.
10. قالب مونو پورشن
این قالبها برای تهیه تعداد زیادی دسرهای یک شکل و یک اندازه مورد استفاده قرار میگیرد. این قالبها از چهار قسمت تشکیل شده است. قسمت اول سینی است که تمام مجموع قالبها را در خود جای میدهد. قسمت بعدی قالبهای ردیفی است که با اشکال مختلف روی سینی قرار میگیرند.
قسمت دیگر کاتر مخصوص به شکل قالب است که جهت بریدن کیک و قرار دادن داخل قالب دسر مورد استفاده قرار میگیرد. قطعه آخر آسانسور است که برای خارج کردن دسرهای آماده از قالب استفاده میشود.
11. کاتر
نام دیگر قالبهای برش دهنده است که در تهیه بیسکویت ها (کوکی) مورد استفاده قرار میگیرد و از دو جنس پلاستیک یا استیل تهیه میشود.
برخی از این قالبها فشاری هستند. یعنی یک پیستون به این قالب ها اضافه شده است که ضمن نقشدار کردن روی خمیر بیسکویت، به خارج کردن خمیر برش خورده از داخل کاتر کمک میکند.
12. استنسیل
قالبهای نازک جهت تزئین دیواره یا سطح کیک با استفاده از پودر قند یا قهوه یا کاکائو که در طرح و اندازههای متنوع در بازار موجود است. برخی از این نوع قالبها از مقوا یا کاغذهای نسبتا کلفت یا پلاستیکهای فشرده و انعطاف پذیر تهیه میشود.
13. ترانسفر
قالبهای سیلیکونی یا پلیکربن به شکل کاتر هستند که برای برش استفاده نمیشوند فقط طرح را روی خمیر یا فوندانت منتقل میکنند.
14. قالب شکلات
قالب از جنس سیلیکون یا پلیکربن هستند که شکل تختهای که به وسیله حرارت غیر مستقیم بخار آب تبدیل به مایع شده است را با استفاده از آنها شکل داده و برای تزئین کیک، شیرینی یا دسر مورد استفاده قرار میدهند.