معرفی
مکب روبیک روان و اصل با رنگ ثابت با قیمت مناسب در فروشگاه اینترنتی کلاس آ
مکب روبیک روان و اصل با رنگ ثابت با قیمت مناسب در فروشگاه اینترنتی کلاس آ
آموزش حل مکعب روبیک:
روشی که در اینجا برای حل روبیک 3 در 3 دنبال میکنیم به این صورت است که مکعب را به لایههای مختلفی تقسیم میکنیم و هر لایه را بر اساس الگوریتمی مشخص، حل میکنیم. برای شروع بهتر است با نامگذاری حرکتهای مختلف روبیک آشنا شویم چراکه هر حرکت با یک حرف نشان داده میشود. این حروف در تصویر زیر آورده شدهاند.
در تصویر بالا، جهتهای مختلف به ترتیب عبارتند از:
این جهتها همگی به صورت ساعتگرد هستند اما درصورتیکه جهتهایی پادساعتگرد داشته باشیم، در کنار حروف، علامت «’» قرار داده میشود. البته توضیح دقیقتری را در ادامه متن برای نحوه نامگذاری وجوه روبیک ارائه میدهیم. به صورت خلاصه و گام به گام، نحوه حل روبیک 3 در 3 را در تصویر زیر مشاهده میکنید.
برای حل روبیک باید با نامگذاری وجوه آن آشنا باشید تا بتوانید الگوریتمهای مختلف در حل روبیک را بکار بگیرید. به طور مثال، در تصویر زیر نحوه چرخشهای ساعتگرد را مشاهده میکنید.
همچنین، چرخشهای پادساعتگرد نیز در ادامه آورده شدهاند.
زمانی که در کنار نام وجه، عدد 2 قرار بگیرد به این معنی است که چرخش را باید 2 بار یعنی 180 درجه انجام دهید.
نکته قابل توجه این است که وجه «رو» (Front) را وجهی در نظر میگیریم که از روبرو به آن نگاه میکنیم و سایر وجوه را بر اساس آن میسنجیم. در تصویر زیر، وجوه مختلف نشان داده شدهاند اما در مثالهایی که در ادامه متن آمدهاند، وجه رو در طرف دیگری قرار دارند و با کمی دقت میتوان سایر وجوه را نیز شناسایی کرد. در تصویر زیر میتواند انواع چرخشها در مکعب روبیک را مشاهده کنید.
به یاد داشته باشید که برای حل روبیک 3 در 3 باید «قطعات» (Pieces) را حل کنید یعنی به این توجه کنید که هر مکعب، خود از مکعبهای مختلفی تشکیل میشود و به اصطلاح به رنگ یک بخش از مکعب کوچک (Sticker) توجه نکنید. بیشتر قطعات مکعب، بیش از یک Sticker دارند. سه نوع قطعه در روبیک وجود دارد. قطعات «لبه» (Edge) که دارای 2 Sticker هستند. بخشهای گوشه، 3 استیکر دارند و قطعات مرکزی (در مرکز هر وجه) تنها یک استیکر دارند.
از آنجایی که دانشآموزان و دانشجویان برای حل سریع آزمونها یا مسائل روزمره باید محاسبات خود را با سرعت بیشتری انجام دهند، «فرادرس» اقدام به انتشار فیلم آموزش محاسبات سریع ریاضی کرده که لینک آن در ادامه آمده است.
در ادامه به شکل دقیق به بررسی هر یک از مراحل حل روبیک میپردازیم.
کار حل روبیک 3 در 3 را با وجه سفیدرنگ آغاز میکنیم. در ابتدا باید یک صلیب سفیدرنگ ایجاد کنیم که در وجههای کناری، رنگها با یکدیگر (استیکر مرکزی) همخوانی داشته باشند. انجام این مرحله، روش خاصی را شامل نمیشود چراکه باید با تمرین و تکرار به تصویر درست صلیب سفیدرنگ دست پیدا کنید.
در این مرحله تنها نیاز به تمرین دارید. سعی داشته باشید که لبههای سفیدرنگ را به مکان اصلی خود منتقل کنید و زمانی که یک خانه را درست کردید، آنرا تغییر ندهید و به اصلاح سایر خانهها بپردازید. در تصویر زیر، شکل صحیح (سمت چپ) و شکل غلط (سمت راست) ایجاد صلیب سفیدرنگ را مشاهده میکنید.
البته در تصویر زیر، 3 مثال پشت هم با الگوریتم مشخص آورده شدهاند تا به کمک آنها بتوانید صلیب سفیدرنگ را ایجاد کنید.
در این مرحله باید برای تکمیل یک وجه از مکعب روبیک، به گوشههای سفیدرنگ دست پیدا کنیم. اگر مرحله قبل را به خوبی انجام داده باشید، برای انجام این مرحله نیز مشکلی نخواهید داشت. در ادامه برای تکمیل این مرحله، نکاتی برای راهنمایی بیشتر ارائه میشود.
لایه پایین را بچرخانید تا یکی از گوشههای سفید به طور مستقیم در جایی قرار گیرد که باید در لایه بالایی قرار داشته باشد. در ادامه، بسته به اینکه قطعه سفیدرنگ در کجا قرار داشته باشد، یکی از سه الگوریتم زیر را دنبال کنید تا وجه اول مکعب روبیک حل شود.
در نهایت میبینید که یک وجه مکعب روبیک، حل شده است.
تا اینجا، مراحل سادهای را برای حل روبیک 3 در 3 پشت سر گذاشتیم. اما در ادامه باید از الگوریتمهای مشخصی جهت حل روبیک کمک بگیریم. در این مرحله باید به کلی، وجه سفیدرنگ را فراموش و مربع را برعکس کنیم تا به بخش حلنشده مکعب دسترسی داشته باشیم.
در این گام، دو لایه اول از پایین را حل میکنیم. دو روش متقارن برای این بخش وجود دارد که به نام الگوریتمهای راست و چپ شناخته میشوند. این الگوریتمها، لبه بالایی از لایه آخر را بدون تغییر در لایههای حلشده (بخش سفیدرنگ) به لایه میانی منتقل میکنند. در این بخش از دو الگوریتم بهره گرفتیم که در تصاویر زیر آورده شده است.
در تصویر زیر، شکل صحیح (سمت راست) و شکل ناصحیح (سمت چپ) حل دو لایه اول را مشاهده میکنید که به اصطلاح به آن، حل «دو لایه اول» (First Two Layers | F2L) میگویند.
اگر در یک گوشه لایه دوم، نقطه در محل ناصحیح خود قرار داشته باشد باید الگوریتم F2L را دو بار انجام دهیم تا به شکل صحیح برسیم.
برای حل لایه آخر باید در بالای روبیک 3 در 3 یک صلیب زرد بسازیم. در این مرحله، جایگاه سایر قطعات اهمیتی ندارند و بنابراین در این مرحله از حل روبیک 3 در 3 نیازی به رنگ سایر وجوه مکعب نیست.
بعد از انجام مراحل بالا ممکن است 3 الگوی مختلف را مشاهده کنیم که باید از الگوریتم زیر برای ایجاد یک صلیب زرد در بالای مکعب استفاده کنیم.
اگر در بالا، یک نقطه رنگی مشاهده کردیم باید الگوریتم بالا را سه مرتبه تکرار کنیم. اما اگر شکل زرد Lشکل داشتیم تنها باید 2 بار این الگوریتم تکرار شود و مکعب را به گونهای در دست بگیریم که مطابق با تصویر زیر باشد. در نهایت، اگر یک خط افقی در بالا داشتیم، الگوریتم را تنها یک بار باید اجرا کنیم.
در ادامه مراحل حل روبیک 3 در 3 به گام پنجم میرسیم که در این مرحله باید در لبهها، رنگ زرد را به گونهای ایجاد کنیم که رنگهای سایر وجوه در لایه آخر، هماهنگ با رنگ نقطه مرکزی آنها باشد. برای درک بهتر این گام میتوانید به تصویر زیر نگاه کنید. در تصویر سمت چپ، رنگ لبهها با یکدیگر هماهنگ نیستند که با جابجایی طبق الگوریتم، این رنگها در سمت راست اصلاح شدهاند.
الگوریتم مورد نظر برای جابجایی در تصویر زیر آورده شده است.
بعد از انجام گامهای بالا برای حل روبیک 3 در 3 تنها لایه آخر به صورت حل نشده باقی میماند. در ابتدا باید این نقاط را به محل اصلی خود منتقل کنیم. قطعهای را بیابید که در محل صحیح خود قرار داشته باشد. آنرا به گوشه بالای سمت راست منتقل کنید. سپس از الگوریتم زیر کمک بگیرید تا 3 قطعه دیگر را به محل مشخص شده در تصویر منتقل کنید. الگوریتم مربوط به این گام در زیر آورده شده است.
برای اینکه چرخش قطعه را به صورت عکس انجام دهید کافی است الگوریتم بالا را دو بار اجرا کنید. اگر هیچیک از گوشههای زرد در محل خود قرار نگرفته بودند، بار دیگر الگوریتم را اجرا کنید تا به یک قطعه در محل مناسب دست پیدا کنید.
در این مرحله، تمامی قطعات در محل اصلی خود قرار دارند و کافی است گوشههای زرد را بچرخانید تا حل روبیک 3 در 3 به پایان برسد. این مرحله از جمله پیچیدهترین مراحل حل روبیک به شمار میآید. در نتیجه با دقت بیشتری باید آنرا دنبال کرد. در تصویر زیر میبینید که گوشهها در نقطه صحیح و نهایی خود قرار دارند و در این مرحله برای حل روبیک 3 در 3 باید نوع چینش آنها را تغییر داد.
مکعب روبیک را به گونهای در دست خود بگیرید که وجه «رو» دارای گوشه حلنشده در بالا و سمت راست باشد. سپس الگوریتم زیر را 2 یا 4 بار انجام دهید تا قطعه در محل مناسب خود قرار بگیرد.
زمانی که این الگوریتم را اجرا میکنید به نظر میرسد که کل مکعب روبیک بهم میریزد اما نگران نباشید زیرا زمانیکه برای تمامی گوشهها این کار را انجام دهید، عملیات حل روبیک 3 در 3 به اتمام میرسد.
لایه بالایی را تنها برای این حرکت دهید تا نقطه زرد حل نشده دیگری به گوشه سمت راست و بالای وجه «رو» منتقل کنید و سپس همان الگوریتم بالا را برای حل کردن آن اجرا کنید. در این مرحله نباید دو لایه پایینی را یا به اشتباه کل مکعب را بچرخانید. در نهایت، این مرحله برای حل روبیک 3 در 3 از جمله مراحل دشوار آن به شمار میآید به همین دلیل، مثالهایی را در ادامه برای درک بهتر این موضوع ارائه میکنیم.
در این مثال، دو قطعه حل نشده در کنار یکدیگر قرار دارند. برای این مثال، دو بار الگوریتم بالا را برای یک گوشه و چهار بار برای دیگری تکرار میکنیم.
هنگامی که قطعه حلنشده مقابل یکدیگر باشند اما نقاط زردرنگ، شکلی همچون شکل زیر داشته باشند، ترتیب الگوریتمها جابجا میشود یعنی 4 بار برای یک گوشه و 2 بار برای گوشه دیگر باید الگوریتم را اجرا کنیم.
زمانی که سه قطعه حل نشده مطابق تصویر زیر داشته باشیم، برای هر نقطه باید دو بار الگوریتم را اجرا کنیم.
زمانیکه قطعاتی مانند زیر داشته باشید، برای هر قطعه باید 4 بار الگوریتم را تکرار کنید.
هنگامی که دو قطعه در دو طرف داشته باشیم، 2 بار برای یک قطعه و 4 بار برای قطعه دیگر، الگوریتم را تکرار میکنیم.
زمانی که هر چهار قطعه در گوشهها با یکدیگر متفاوت باشند باید 12 بار الگوریتم را تکرار کنیم.
ممکن است این فرآیندها در ظاهر قدری پیچیده باشند اما همگی از الگوی تبعیت میکنند بنابراین کافی است این الگوریتم را به خاطر بسپارید تا انجام مرحله آخر سادهتر شود.
tt